Capsuni

Goossens Flevoplant BV este lider in Olanda cu privire la cultivarea plantelor de capsuni.
DSC 0760

Telefon:
+31(0)527 251527
Fax:
+31(0)527 253261

e-mail:
info@flevoplant.nl

Inapoi Flair, un început gustos al sezonului

Flair, un început gustos al sezonului
Proprietăţi:
- Soi foarte timpuriu, cu 7-10 zile înainte de Elsanta
- Fruct intens colorat
- Gust excelent
- Toleranţă la majoritatea bolilor ce ataca rădăcina şi la mană
- Susceptibil la erbicide şi condiţiile solului
Soiul
Flair este un soi foarte timpuriu cu gust excelent. Flair este primul soi de zi scurtă lansat în urma programului de cultivare selectivă al Goossens Flevoplant. Programul a început în 1999 şi Flair a fost selectat dintr-o hibridizare realizată în 2003.

Solul
Flair dezvoltă o plantă deschisă cu frunze lungi. Când este cultivat pe sol mai greu, sau cu un sistem adecvat de irigare, planta rămâne compactă. Solul trebuie să fie fertil fără zone umede. Flair are o mare aderenţă la sol, iar acesta nu trebuie să fie nici prea uscat, nici prea umed. Flair poate fi plantat in câmp deschis, precum şi în brazde înălţate, dar asiguraţi întotdeauna o bună irigaţie. Deoarece Flair reacţionează puternic, grija pentru detalii în timpul plantării este importantă. Dacă stresul transplantării este minimizat, productivitatea va fi sporită.
Plantele
Momentul plantării are o mare influenţă asupra productivităţii. Plantarea în august cu plante proaspete sau stoloni va trebui să fie realizată la timp, mai devreme decât Elsanta. O plantă Flair de tip A+ dă o productivitate mai mare decât o plantă Honeoye A+, dar nu atât de ridicată ca Elsanta. Distanţa cea mai indicată între plante este de 25-30 cm, din cauza deschiderii plantei şi a filamentelor lungi. Flair se va dezvolta cel mai bine într-o brazdă înălţată sau în straturi cu distanţa de minim 1 metru între ele.

1Condiţii de cultivare
Flair poate fi plantat la adâncimea normală, dar plantarea prea adânc va influenţa direct o productivitate negativă, în mai mare măsură decât Elsanta. După plantare, planta trebuie să fie irigată imediat. La câteva săptămâni de la pantarea plantelor refrigerate, primele inflorescenţe trebuie să fie eliminate; cu cât mai curând, cu atât mai bine. După plantare trebuie să fiţi atenţi cu erbicidele. După ce Flair a dezvoltat rădăcini rezistente, este mai puţin susceptibil la erbicide.
Pentru cultura anuală în sol se pot amplasa stoloni între rânduri. Avantajul este că aceasta nu are nicio influenţă asupra momentului recoltării, stolonii nu vor consuma mult din energia plantei, dar vor proteja fructul de puterea soarelui. Flair este foarte potrivit pentru cultivarea in solar sau în tunel. Flair nu necesită o perioadă rece foarte lungă pentru a porni în vegetaţie. Fiţi atenţi la afectarea florilor de îngheţul de primăvară datorat soiului timpuriu şi dechiderii acestuia. Îndepărtaţi la timp foliile de protecţie şi aerisiţi tunelele.

5Fertilizarea
Flair creşte repede primăvara şi de aceea necesită un nivel de nutrienţi bun şi echilibrat. Flair manifestă cu uşurinţă o deficienţă a elementelor sporilor, în special a Zincului. Un nivel ridicat al Ph-ului sau al temperaturii solului va conferi culoare frunzelor. Este necesar un tratament rapid cu îngrășăminte. Este important să îi aplicaţi deja din toamnă.

Protejarea culturii
Până în prezent, soiul Flair nu pare să fie foarte susceptibil la bolile solului. Se recomandă totuşi un tratament preventiv împotriva Phytophthora cactorum (mana comună). Flair nu pare să fie susceptibil la putregai.

3Recoltarea şi vânzarea
Flair este foarte indicat pentru vânzarea directă, sau canalele de distribuţie mai scurte. Momentul recoltei este foarte timpuriu, cu 7 sau 10 zile înaintea soiului Elsanta, sau cu 3-5 zile mai devreme decât Clery. Perioada de recoltă este compactă. Flair nu îi ia pe cultivatori prin surprindere cu momentul anual de recoltă. Filamentele sunt lungi şi vizibile deasupra culturii. Fructele sunt uşor de cules. Culoarea fructului este roşu aprins şi lucios şi tinde să se închidă un pic după stocare. Fructul are un gust foarte bun deoarece este un echilibru bun între zaharuri, aciditate şi aromă.


Aceste informaţii sunt oferite pe baza experienţelor noastre din trecut cu varietăţile noi. Condiţiile locale determină implementarea efectivă a recomandărilor, pentru care Goossens Flevoplant BV nu este responsabilă. Flair este o varietate protejată a Goossens Flevoplant BV, este interzisă vânzarea de plante sau a părţilor acestora fără autorizaţie.