Capsuni

Goossens Flevoplant BV este lider in Olanda cu privire la cultivarea plantelor de capsuni.
DSC 0760

Telefon:
+31(0)527 251527
Fax:
+31(0)527 253261

e-mail:
info@flevoplant.nl

Inapoi Rumba, un început strălucitor al verii

Rumba, un început strălucitor al verii
Proprietăţi:
  • -Soi timpuriu
  • -Prezentare aspectuoasă
  • -Culturi sănătoase
  • -Productivitate ridicată
  • -Fruct lucios.


Rumba este un soi timpuriu cu perioada de coacere în iunie, și care se remarcă grație fructelor frumoase lucioase, de un roșu aprins. Punctele forte ale soiului Rumba sunt durata de expunere și luciul frumos ce se păstrează chiar după mai multe zile de stocare. Rumba nu produce aproape niciodată fructe deformate. Soiul este potrivit pentru regiunile de cultivare mai reci din vestul Europei. În aer liber, Rumba este cel mai frecvent utilizat ca substitut pentru Honeoye. Rumba este de asemenea cultivat cu succes în tunele.

Perioada de înflorire și de recoltare
Rumba înflorește destul de timpuriu; câteodată un ger târziu pe timpul nopții poate duce la înghețarea florilor. Florile sunt de dimensiune medie și au stamine bine dezvoltate. Acestea produc destul polen pentru a asigura instalarea bună a fructului. Perioadele de înflorire și recoltare sunt similare celor ale soiului Honeoye. Totuși, recoltele de Rumba durează mai mult, făcând ca productivitatea totală să fie mai mare decât a Honeoye.

5Calitatea fructului
Fructul frumos al soiului Rumba este uniform, lucește intens și este de culoare roșu aprins spre roșu închis. Este suculent și în general are o aromă relativ plăcută. Deși de obicei achenele sunt ușor înfundate, uneori ies în relief în mod vizibil pe fruct. Fructele sunt destul de robuste și rezistă bine la manipulare, dacă au fost culese în condițiile adecvate. În plus, acestea rămân foarte lucioase chiar după mai multe zile de stocare.
Greutatea medie a fructului este semnificativ mai mare decât pentru Honeoye. Fructul secundar este de asemenea de dimensiuni bune. În situații excepționale, fructul primar se poate face destul de mare. Deoarece Rumba, ca și Honeoye, este ușor mai închis la culoare, fructul său poate fi recoltat în mod regulat și la timp. În general, fructul este destul de rezistent la putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea), la făinare (Sphaerotheca macularis) și la efectele ploii.

Productivitatea
Productivitatea soiului Rumba este mai mare decât cea a Honeoye. Greutatea fructului este de asemenea considerabil mai bună. Mai presus de toate, fructele secundare și primare sunt de dimensiuni bune. Ruba este ușor de recoltat și necesită relativ puțină triere. Recoltarea poate fi efectuată chiar și mai devreme, protejând plantele prin acoperire. Aceasta permite o avansare a recoltei cu 4–7 zile.

Susceptibilitatea la boli
Soiul Rumba este foarte puțin susceptibil la boli. Planta este foarte viguroasă; astfel nu a existat până acum aproape nicio problemă legată de boli. Nici bolile legate de sol, precum mana comună (Phytophthora cactorum) și veștejirea (Vertillicum dahliae) nu au creat probleme.

6Experiența de cultivare
Cultivarea soiului Rumba începe deseori cu plantele refrigerate. După aceea, Rumba produce o recoltă sănătoasă care nu crește foarte mare. Varietatea înflorește dacă spațiul dintre plante este de 35 cm pe rând. Până în al doilea an, Rumba acoperă mai bine solul. Productivitatea este excelentă și atunci. Deși ciorchinii de fructe se întind destul de departe de plantă, nu sunt întocmai lungi. Aceasta conferă protecție împotriva înghețului nocturn și ploilor abundente. Similar altor soiuri, Rumba necesită tratament preventiv împotriva ciupercilor Botrytis și Rhizoctonia. Acest soi se pretează la cultură forțată și este potrivit pentru cultura timpurie în aer liber. Cultivat în modul clasic (plantare la sfârșitul lui iulie sau începutul lui august), Rumba este un produs aspectuos și tentant de pus pe piață devreme. În medie, recolta începe 7 zile mai devreme decât pentru Sonata.
Rezultatele obținute cu Rumba sunt mai degrabă pozitive la cultivarea în tunel. Fructul este mare și aspectuos și recoltarea începe la scurt timp după cea a soiului Cléry. Totuși, la prima recoltă, Rumba produce mai multe căpșuni. Deoarece Rumba este de asemenea destul de rezistent la înghețul iernii, soiul este cultivat și în Scandinavia. Rumba este plantat acolo cu frecvență tot mai mare ca substitut pentru Honeoye. Totuși, acolo plantele trebuie să fie protejate cu o cuvertură de lână pe timpul iernii. Există indicații conform cărora nu trebuie să fie tratate cu prea mult bor, deoarece acest element de trasare este probabil absorbit cu mare ușurință, rezultând rapid în surplus. În afară de aceasta, Rumba nu necesită niciun tratament specific și soiul este relativ ușor de cultivat.

rumba
Aceste informaţii sunt oferite pe baza experienţelor noastre din trecut cu varietăţile noi. Condiţiile locale determină implementarea efectivă a recomandărilor, pentru care Goossens Flevoplant BV nu este responsabilă. Rumba este o varietate protejată a Goossens Flevoplant BV, este interzisă vânzarea de plante sau a părţilor acestora fără autorizaţie.