Capsuni

Goossens Flevoplant BV este lider in Olanda cu privire la cultivarea plantelor de capsuni.
DSC 0760

Telefon:
+31(0)527 251527
Fax:
+31(0)527 253261

e-mail:
info@flevoplant.nl

Inapoi Malwina, noul soi târziu

Malwina, noul soi târziu
Avantajele soiului Malwina:
- Coacere foarte târzie
- Soi cu autopolenizare, nu este necesar agentul polenizator
- Gust excelent
- Fructe aspectuoase
- Tolerant la veşejire (Verticillium)

Important de ştiut
- Momentul târziu de plantare. Cu plante proaspete: începând cu mijlocul lui august. Cu plante refrigerate: începând din mai/iunie
- Sezon omogen în combinaţie cu alte soiuri târzii (ex. Salsa, Florence, Yamaska)
- Fermitatea fructului poate fi îmbunătăţită prin culegerea din două în două zile (recomandată pentru comercializarea en gros)
- Este necesar să se menţină controlul asupra dăunătorilor precum thripsul şi gărgăriţa neagră

Malwina este soiul cel mai târziu dintre varietăţile disponibile în momentul de faţă, rentabile pentru a fi cultivate. Va fixa standarde noi pentru soiurile târzii din segmentul de comercializare directă. Deja în condiţii standard de cultivare, sezonul de vârf este cu 22 de zile după Elsanta (12 zile după Florence). Când se aplică acoperirea cu strat de paie, fructele se coc chiar şi la aproximativ 30 de zile după Elsanta!

Malwina este un soi încrucişat între "Sophie" şi o clonă de la Schimmelpfeng, Weihenstefan. Încrucişarea a fost făcută în
1998 de către Peter Stoppel, Kressbronn. Planta este foarte robustă şi viguroasă, cu frunze închise la culoare, de dimensiune medie şi lucioase. Malwina înfloreşte sub frunziş şi este autopolenizatoare.

Fructele sunt mari, ferme şi roşii lucioase. Dacă sunt culese când sunt roşu deschis (comercializare en gros), gustul lor este bun – şi excelent când sunt culese la deplină maturitate. Malwina este un fruct foarte aspectuos, plăcut de privit. Aroma lui aminteşte de "căpşunile din grădina bunicii", după cum a declarat un comparator.

Productivitatea soiului Malwina este cu aproximativ 10-15% mai scăzută decât cea a soiului Elsanta (şi cu aproximativ 20% mai redusă dacă se aplică un strat de paie). Procentul de fructe mari este de 85% (aproximativ 77% la acoperirea cu paie). Aceasta înseamnă că proporţia de fructe de Categoria I este mai mare decât pentru Elsanta. Însă procentul de culegere este cu 10 - 15% mai redus, datorită pedunculului scurt şi frunzelor mari.

Aceste informaţii sunt oferite pe baza experienţelor noastre din trecut cu varietăţile noi. Condiţiile locale determină implementarea efectivă a recomandărilor, pentru care Goossens Flevoplant BV nu este responsabilă. Flair este o varietate protejată a Goossens Flevoplant BV, este interzisă vânzarea de plante sau a părţilor acestora fără autorizaţie.

Dată fiind creşterea viguroasă, se recomandă plantarea târzie. Ingrăşământul cu nitrogen trebuie să fie aplicat cu mare grijă, în funcţie de climă şi sol (creşterea prea viguroasă va reduce semnificativ procentul de culegere). Aproximativ 3% din fructe prezintă nişte aşa-zise "inflorescenţe în formă de frunză". Defectul genetic cauzator face ca niște frunzuliţe să iasă din fruct la aproximativ un fruct pentru fiecare plantă.

Malwina este un soi foarte rezistent la boli. De exemplu, este tolerant la veşejire (Verticillium), foarte puţin susceptibil la mana comună şi puternic rezistent la putregai. Malwina suportă ploi intense şi este puţin susceptibil la insolaţie.

Notă importantă:
Este necesar să se menţină controlul asupra dăunătorilor precum thripsul şi gărgăriţa neagră!