Capsuni

Goossens Flevoplant BV este lider in Olanda cu privire la cultivarea plantelor de capsuni.
DSC 0760

Telefon:
+31(0)527 251527
Fax:
+31(0)527 253261

e-mail:
info@flevoplant.nl

Inapoi Jive, un pas înainte către perfecţiune

Jive, un pas înainte către perfecţiune
Caracteristici:
- Soi târziu
- Foarte productiv
- Fructe roşu-portocalii frumoase
- Durata de expunere lungă
- Fructe mari
- Foarte lucioase
Jive este un soi târziu, cu perioadă de fructificare în iunie, ce produce fructe mari şi ferme, de o culoare roşu-portocaliu intensă. Fructele bine configurate şi atrăgătoare sunt remarcabile pentru un soi târziu. Se coc lent şi culegerea are loc la 7 până la 10 zile după Sonata. Planta este robustă şi are o nuanţă unică de verde închis. Produce doar câţiva stoloni, ceea ce înseamnă că marea parte a energiei plantei este disponibilă pentru fructe.

Jive este potrivit pentru clima mai rece din vestul Europei, în principal în nordul Alpilor. Este o alternativă la Florence în culturile clasice şi cu plante refrigerate şi este un soi interesant pentru producţia în straturi înălţate şi pe blaturi în Olanda, Belgia şi Marea Britanie, ca alternativă la Elsanta şi Sonata. Jive are o rezistenţă mai mare la căldură decât Sonata şi dezvoltă un frunzis consistent înainte ca planta să înceapă să inflorească. Datorită acestor caracteristici, Jive produce fructe de dimensiune consistentă permiţând o recoltare eficientă de-a lungul întregului sezon.

Calitatea fructului
Jive produce fructe mari cărnoase, cu o aromă plăcută. Fructele sale sunt de obicei uniforme şi alungite cu un vârf mai lat şi aplatizat. Aspectul lucios roşu-portocaliu este de impact şi unic printre soiurile târzii actuale. Coacerea lentă a fructelor duce la o greutate medie a fructelor semnificativ mai mare decât la Sonata. Fructele sunt de asemenea mai ferme şi mai puţin susceptibile la strivire. La maturitate, fructele îşi păstrează culoarea roşu intens pentru o perioadă mai lungă, făcând posibilă întârzierea recoltării dacă este necesar pentru satisfacerea cererilor pieţei. Căpşunii sunt de asemenea destul de rezistenţi la ploaie.

Perioada de înflorire şi recoltare
Calitatea florilor produse de Jive este unul din punctele sale forte. Florile sunt caracterizate de o mare cantitate de polen şi un receptacul fertil, ce are drept rezultat un procent redus de fructe deformate. Perioada de înflorire este în mod clar mai târzie decât pentru Sonata. Numărul de flori de pe fiecare ciorchine este mai redus, însă acest lucru este compensat de faptul că Jive produce mai mulți ciorchini de flori. Aceasta are ca rezultat o perioadă de recoltare extinsă şi uniform distribuită. Ciorchinele de flori rămâne de obicei chiar dedesubtul frunzelor. Momentul optim de recoltare este când fructele devin roşu-portocaliu.
Jive este un soi târziu, cu perioadă de fructificare în iunie, ce produce fructe mari şi ferme, de o culoare roşu-portocaliu intensă. Astfel de fructe bine configurate şi aspectuoase sunt remarcabile pentru un soi târziu. Se coc lent şi recoltarea începe în medie la 7 până la 10 zile după Sonata. Planta este relativ compactă şi robustă şi are frunze de o nuanţă caracteristică verde închis. Jive produce stoloni foarte târziu, ceea ce înseamnă că marea parte a energiei plantei este consumată pentru dezvoltarea ciorchinelor de flori şi pentru fructe.

Productivitatea
Productivitatea soiului Jive este semnificativ mai mare decât a soiului Sonata. Căpşunii nu se desprind atât de uşor ca Sonata, deoarece pedunculul florilor este mai rigid. Totuşi, viteza de culegere este mai mare datorită greutăţii medii a fructului şi tipului deschis de platei. Jive nu necesită mult efort pentru trierea fructelor datorită dimensiunii bune a acestora, formei uniforme, procentului redus de fructe deformate şi texturii ferme a fructelor.

Susceptibilitatea la dăunători şi boli
Jive este puţin mai susceptibil la făinare (Sphaerotheca macularis) decât Sonata, dar în mod clar mai tolerant decât Elsanta. Susceptibilitatea soiului Jive la mana comună (Phytophthora cactorum) este similară cu cea a soiului Elsanta. Totuşi, Jive este mai susceptibil la putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea), chiar şi sub tunele. Perioada prelungită a înfloririi necesită aplicarea unui tratament fungicid preventiv adecvat.

Aceste informaţii sunt oferite pe baza experienţelor noastre din trecut cu varietăţile noi. Condiţiile locale determină implementarea efectivă a recomandărilor, pentru care Goossens Flevoplant BV nu este responsabilă. Flair este o varietate protejată a Goossens Flevoplant BV, este interzisă vânzarea de plante sau a părţilor acestora fără autorizaţie.