Capsuni

Goossens Flevoplant BV este lider in Olanda cu privire la cultivarea plantelor de capsuni.
DSC 0760

Telefon:
+31(0)527 251527
Fax:
+31(0)527 253261

e-mail:
info@flevoplant.nl

Inapoi Salsa, o experienţă intensă a gustului şi consistenţei

Salsa, o experienţă intensă a gustului şi consistenţei


Caracteristici:

- Fructe foarte mari
- Soi târziu şi cu inflorescenţă abundentă
- Foarte productiv
- Rezistent la îngheţ
- Tolerant la Verticillium (veştejire)
Salsa este un soi târziu, cu perioadă de fructificare în iunie, care începe să producă la o săptămână după Sonata. Punctele forte sunt: gustul bun, în combinaţie cu recoltarea târzie, productivitatea foarte mare şi fructe foarte mari roşu-portocaliu. În plus, soiul Salsa este foarte puţin sensibil la mană şi veştejire. Aceasta îl face util în zone nepotrivite pentru multe alte soiuri. Salsa este cultivat cu succes în câmp deschis, în ţările din centrul şi nordul Europei, unde accentul se pune pe companii cu vânzare directă.

Perioada de înflorire şi recoltare
Salsa dezvoltă o plantă robustă ce înfloreşte destul de târziu. Deoarece Salsa înfloreşte şi sub frunzis, şansele de îngheţ sunt mai reduse. Calitatea florilor este foarte bună. Florile, care sunt foarte mari, asemenea fructelor, produc foarte mult polen. Recolta de Salsa are loc la o săptămână după Sonata.

Calitatea fructului
Salsa produce fructe foarte mari, conice, de culoare roşu-portocaliu, cu un caliciu deseori uşor îndreptat. Căpşunile sunt lucioase, au achenele înfundate şi au deseori un guler alb. Ca rezultat al creşterii excesive, primele fructe se pot dezvolta în fructe foarte mari, uşor canelate. Aceasta le face remarcabile şi uşor de recunoscut. Greutatea medie a fructului este de obicei între 25 şi 35 de grame. Căpşunii sunt suculenți şi au un gust excelent în comparaţie cu alte soiuri târzii. Fructele sunt uşor de cules. Totuşi, aceasta trebuie realizată cu grijă pentru a preveni strivirea.

Productivitatea
Salsa este un soi foarte productiv şi dă o producţie mult peste cea a soiului Sonata şi comparabilă cu cea a soiului Florence. Deoarece fructele sunt foarte mari şi uşor de găsit şi de rupt, randamentul culegerii este în general bun. De asemenea, este un soi uşor de triat.
Susceptibilitatea la boli
Salsa produce plante foarte robuste care, spre deosebire de multe alte soiuri, nu sunt aproape deloc susceptibile la veştejire (Verticillium dahliae). Plantele Salsa au de asemenea puţine probleme cu făinarea (Sphaerotheca macularis) şi mana comună (Phytophthora cactorum). Salsa este, totuşi, sensibil la putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea). De aceea, stropirea preventivă împotriva putregaiului este foarte importantă, în parte deoarece Salsa poate dezvolta o plantă relativ densă.

Aceste informaţii sunt oferite pe baza experienţelor noastre din trecut cu varietăţile noi. Condiţiile locale determină implementarea efectivă a recomandărilor, pentru care Goossens Flevoplant BV nu este responsabilă. Flair este o varietate protejată a Goossens Flevoplant BV, este interzisă vânzarea de plante sau a părţilor acestora fără autorizaţie.

Experienţele de cultivare
În culturile normale şi culturile cu plante refrigerate, Salsa dezvoltă o cultură grea spre foarte grea. De aceea, o distanță de plantare de 40 până la 45 cm este deseori recomandată. După un început greoi, tulpinile încep să iasă din plantă în mod clar vizibil. Plantele tind deseori să producă stoloni, şi aceasta solicită atenţie necesară în timpul cultivării. Pe lângă aceasta, Salsa este un soi ce poate fi cultivat destul de bine cu fertilizare standard. Totuşi, trebuie avut grijă cu cantităţile de nitrogen şi fosfor. Dacă primeşte prea mult îngrăşământ, Salsa va dezvolta o cultură excesiv de grea. Aceasta poate cauza probleme cu mânarea fructelor şi poate reduce fermitatea căpşunilor. Dacă este acoperită cu paie, cultura de Salsa va fi întârziată cu 7 până la 10 zile. Aceasta va cauza o anumită diminuare a producţiei şi dimensiunii fructului, însă această diminuare este mai puţin semnificativă la Salsa decât la soiul Florence.

Soiului Salsa îi priesc regiunile de cultivare mai reci din nordul şi centrul Europei. Acolo, experienţele au arătat că soiul nu este foarte sensibil la boli şi îngheţ iarna. Totuşi, din cauza înfloririi târzii, o atenţie deosebită trebuie să fie acordată controlării gărgăriţei negre a bobocilor de căpşuni (Anthonomus rubi). Soiul este potrivit pentru cultura perenă, în special deoarce atât productivitatea cât şi greutatea fructului se păstrează în anii următori. Salsa este de asemenea o bună alegere pentru cultura în sol mai vechi, în care căpşunii au fost deja cultivaţi timp de mai mulţi ani şi sterilizarea solului nu este posibilă. Datorită vulnerabilităţii căpşunilor, Salsa este cultivat în principal de companii cu linii de distribuţie scurte pentru fructe şi la ferme cu „autoservire". Fructele mari atrag deseori atenţia în aceste locuri.

slatabel

Aceste informaţii sunt oferite pe baza experienţelor noastre din trecut cu varietăţile noi. Condiţiile locale determină implementarea efectivă a recomandărilor, pentru care Goossens Flevoplant BV nu este responsabilă. Flair este o varietate protejată a Goossens Flevoplant BV, este interzisă vânzarea de plante sau a părţilor acestora fără autorizaţie.