Capsuni

Goossens Flevoplant BV este lider in Olanda cu privire la cultivarea plantelor de capsuni.
DSC 0760

Telefon:
+31(0)527 251527
Fax:
+31(0)527 253261

e-mail:
info@flevoplant.nl

Inapoi Filicia, un soi târziu delicios

Filicia, un soi târziu delicios


- Recoltare la 6-8 zile după soiul Florence
- Gust bun şi fructe de dimensiune mare
- Soi robust, potrivit pentru mulcire grosieră cu paie
- Necesită multă apă în timpul perioadei de recoltare
- Atenţie la strivire în momentul culegerii
- Atenţie la Botrytis (putregaiul cenuşiu)Soiul
Filicia creşte uşor şi dezvoltă o plantă robustă. Marcel Sulker și echipa sa au dezvoltat un soi de căpșun delicios şi tărziu ce produce o varietate de fructe roşii lucioase.

Solul
Filicia crește cu ușurință și dezvoltă o plantă robustă. Este recomandat să plantaţi soiul Filicia pe sol greu, pentru a păstra planta compactă şi pentru a întârzia momentul recoltării şi mai mult. Solul trebuie să fie fertil fără zone umede.

filicia3Plantele
Cel mai utilizat material săditor este planta refrigerată. Distanţa cea mai indicată între plante este de 35-40 cm, din cauza deschiderii plantei. Filicia se va dezvolta cel mai bine într-o brazdă înălţată sau straturi cu distanţa de minim 1 metru între ele.

Condiţii de cultivare
Filicia poate fi plantat la adâncimea normală. După plantare, planta trebuie să fie irigată imediat. La câteva săptămâni de la pantarea plantelor refrigerate standard, primele inflorescenţe trebuie să fie eliminate; cu cât mai curând, cu atât mai bine. După plantare trebuie să fiţi atenţi cu erbicidele. După ce Filicia a dezvoltat rădăcini bune, este mai puţin sensibil la erbicide. Soiul Filicia este potrivit pentru mulcirea grosieră cu paie. Au existat diferite experienţe legate de sensibilitatea soiului la îngheţ. Se recomandă protejarea în timpul iernii. Florile vor apărea între frunze, ceea ce face ca soiul să fie mai puţin sensibil la îngheţul de primăvară. În timpul recoltării, planta puternică are nevoie de multă apă. Lipsa apei va afecta productivitatea, precum şi gustul şi luciul fructelor.

Aceste informaţii sunt oferite pe baza experienţelor noastre din trecut cu varietăţile noi. Condiţiile locale determină implementarea efectivă a recomandărilor, pentru care Goossens Flevoplant BV nu este responsabilă. Filicia este o varietate protejată a Goossens Flevoplant BV, este interzisă vânzarea de plante sau a părţilor acestora fără autorizaţie.

Fertilizarea
Filicia creşte târziu primăvara, la temperaturi ridicate. Filicia dezvoltă un frunziş bogat. Se recomandă un nivel de nutrienți echilibrat în perioada recoltării. Un nivel ridicat al Ph-ului sau o temperatură scăzută a solului va decolora frunzele. Este necesar un tratament rapid cu îngrășământ. Nivelul de magneziu necesită de asemenea atenţie. Din cauza robusteţii plantei, este indicat să folosiţi cu atenţie nitrogenul. Vulnerabilitatea fructelor va fi mai redusă dacă se va pune un accent mai mare pepotasiu în perioada înfloririi şi recoltării.

flicia2Protejarea culturii
În prezent, Filicia nu este un soi foarte sensibil la bolile solului. Se recomandă totuşi un tratament preventiv împotriva Phytophthora Cactorum (mana comună). În prezent, Filicia nu pare să fie un soi foarte sensibil la putregai sau alte boli. Planta mare şi înflorirea între frunze necesită vigilenţă la Botrytis (putregaiul cenuşiu); o densitate mai redusă a plantei va permite florilor să se usuce mai uşor.

Recoltarea şi vânzarea
Soiul Filicia este foarte indicat pentru vânzarea directă, dar şi pentru canalele de distribuţie scurte. Din cauza luciului fructelor, se va vedea uşor dacă sunt strivite. Din acest motiv, Filicia este mai puţin potrivit pentru canalele de distribuţie lungi. Momentul recoltei este târziu, cu 6-8 zile după Florence. Recolta este compactă şi se situează între Sonata şi Malwina. Datorită frunzelor erecte, fructele sunt uşor de cules. Fructele sunt roşu aprins şi nu se închid la culoare în timpul depozitării. Fructele sunt lucioase, sunt gustoase şi slab aromate. Culegerea fructelor la maturitate va permite soiului Filicia să îşi arate cel mai bine gustul şi luciul.