Capsuni

Goossens Flevoplant BV este lider in Olanda cu privire la cultivarea plantelor de capsuni.
DSC 0760

Telefon:
+31(0)527 251527
Fax:
+31(0)527 253261

e-mail:
info@flevoplant.nl

Inapoi Florin, cultivat cu pasiune

Florin, cultivat cu pasiune


Caracteristici:
- Un soi productiv
- Culoare frumoasă a fructelor
- Uşor de cultivat
- Tolerează condiţiile de vreme caldă
- Gust bun
- Susceptibil la Phyt. Cactorum (mana comună)


Soiul
Florin este un soi remontant (cu fructificare continuă), ca urmare a încrucişării dintre Everest şi Darslect. Acesta a fost primul soi lansat în urma programului de cultivare selectivă al Goossens Flevoplant. Marcel Sulker și echipa sa au început în urmă cu 10 ani să caute noi soiuri de căpşuni cu gust bun şi cu potenţial economic. Florin creşte destul de lent, ceea ce face ca acest soi să fie rezistent la condiţii de climă mai extreme în perioada recoltei. De asemenea, din cauza acestei caracteristici, fructele acesui soi se vor menține la dimensiuni acceptabile.
Solul
Florin crește destul de vegetativ, de aceea soiul poate fi plantat pe soluri grele, pentru a păstra planta compactă. Desigur, solul trebuie să aibă o structură bună şi este important să fie lipsit de zone umede. Florin nu necesită soluri sau elemente de sol speciale. Florin poate fi cultivat pe brazde înălţate şi în câmp deschis. Când este cultivat pe substrat, trebuie menţinut un bun echilibru între frunze şi fructe.

Plantele
Plantele refrigerate cu rădăcina nudă sunt cele mai frecvent utilizate. Plantarea timpurie este posibilă, însă temperatura solului trebuie să fie de minimum 7-8°C. Plantarea primăvara oferă o producţie constantă în august şi septembrie. Contrar majorităţii celorlalte soiuri, Florin nu trebuie să fie plantat prea adânc. Rizomul plantei trebuie să fie mereu degajat de pâmânt, asemenea soiului Elsanta. Noile tulpini vor creşte de la partea inferioară a rizomului, de unde rezultă riscul sporit ca planta să fie infestată de boli precum Phyt. Cactorum (mana comună). Florin nu trebuie să fie plantat prea dens. Plantele pot creşte destul de mari şi în special filamentele florilor sunt destul de lungi. Dacă se plantează în straturi înălţate în tuneluri, un sistem de 3 rânduri va fi prea dens.

Condiţii de cultivare
La câteva săptămâni după plantare, primele inflorescenţe trebuie să fie eliminate; cu cât mai curând, cu atât mai bine. După 2 sau 3 săptămâni vor apărea filamentele următoare. În funcţie de dezvoltarea plantei, va trebui să decideţi dacă eliminaţi aceste filamente sau nu. După ce frunzele noi arată destulă energie, noile filamente pot fi lăsate pe plantă. Dacă aceste frunze noi sunt fragile şi mici, este indicat să eliminaţi încă un filament. Eliminarea unui număr prea mare de filamente dă plantei un impuls vegetativ şi va fi greu să faceţi planta să redevină generativă. Trebuie să eliminaţi stolonii de

aproximativ doua ori, ceea ce arată capacitatea de creştere a soiului Florin. Soiul permite şi dezvoltarea uşoară de frunze. Raportul frunze : filamente cu flori este de aproximativ 2 : 1. Numărul de frunze poate influenţa dimensiunea şi calitatea fructului în decursul unei perioade mai calde. În comparaţie cu alte câteva soiuri remontante, Florin va continua până toamna târziu şi nu va căpăta frunzele tipice roşiatice de toamnă.

Fertilizarea
Soiul Florin nu este uşor de plantat; plantarea rădăcinilor este câteodată dificilă. Aceasta va necesita un nivel de nutrienți relativ redus. Temperaturile scăzute ale solului sau nivelurile ridicate ale Ph-ului pot provoca o diminuare a consumului de elemente necesare şi prin urmare decolorarea frunzelor. Plantele pot fi ajutate prin stropirea de tratamente. Pe blaturi, nivelul conductivităţii electrice poate fi uşor mai ridicat în comparaţie cu alte soiuri remontante. Un nivel superior al conductivităţii electrice va creşte calitatea fructului şi va menţine planta mai compactă. Magneziul şi molibden sunt elementele care influenţează conversia corectă a azotului pentru creştere. Nivelurile de potasiu trebuie să fie relativ mari pentru a menţine fermitatea fructului.

Protejarea culturii
Cel mai important la acest soi este un tratament preventiv foarte bun împotriva Phytophthora Cactorum (mana comună). Vă sfătuim să mocirliţi plantele înainte de plantare şi să aplicaţi un tratament suplimentar la aproximativ două săptămâni după plantare. Dacă este posibil, cel mai bine este să efectuaţi încă un tratament după o lună. Alte boli ce pot apărea sunt putrezirea fructelor datorate ciupercilor Botrytis şi Colletotrichum. Thripsul trage la florile soiului Florin şi fiţi vigilenţi la mucegai când cultura se face sub protecţie.

Recoltarea şi vânzarea
Florile soiului Florin seamănă cu ale soiului Elsanta. Recoltarea începe în iulie şi planta va continua constant în august şi septembrie. Filamentele florii sunt lungi, sunt deasupra frunzelor pentru o bună polenizare şi mai târziu găsesc un loc în jurul plantei unde fructele pot fi uşor culese. Numărul de flori poate fi mare. Florin produce cu uşurinţă noi filamente, de aceea planta rămâne mereu într-un bun echilibru. Culoarea fructelor este asemănătoare cu cea a soiului Elsanta şi nu se va închide în timpul depozitării. Fructele se coc până târziu în sezon. Gustul fructelor este foarte bun, proaspăt şi aromat.

Aceste informaţii sunt oferite pe baza experienţelor noastre din trecut cu varietăţile noi. Condiţiile locale determină implementarea efectivă a recomandărilor, pentru care Goossens Flevoplant BV nu este responsabilă. Florin este o varietate protejată a Goossens Flevoplant BV, este interzisă vânzarea de plante sau a părţilor acestora fără autorizaţie.