Capsuni

Goossens Flevoplant BV este lider in Olanda cu privire la cultivarea plantelor de capsuni.
DSC 0760

Telefon:
+31(0)527 251527
Fax:
+31(0)527 253261

e-mail:
info@flevoplant.nl

Inapoi Florina, un soi Elsanta indiferent la fotoperioadă?

Florina, un soi Elsanta indiferent la fotoperioadă?

 


Caracteristici:
- Soi timpuriu
- Productiv
- Similar cu Elsanta la culoarea fructelor
- Fructe mari și lucioase
- Durata de expunere lungă
- Ușor de cules

 Soiul
Florina este un soi remontant cu calitate excelentă a fructelor. Creșterea puternică a soiului permite obținerea unei productivități ridicate. Florina se dezvoltă rapid și va începe să producă de timpuriu. În condiții bune, florile de iarnă pot fi recoltate deja în mai/iunie. Culoarea fructelor este asemănătoare cu cea a soiului Elsanta şi nu se va închide în timpul depozitării. Fructele sunt conice și strălucirea culorii se păstrează după recoltare.

florina1Solul
Florina este un soi generativ. În relația cu solul și temperatura, Florina oferă oportunități bune de creștere. Florina trebuie să fie plantat în sol proaspăt. Structura acestuia trebuie să fie în stare perfectă și lipsită de zone umede. Florina poate fi cultivat pe brazde înălţate şi în câmp deschis. Când este cultivat pe substrat, densitatea plantei poate fi mai mare. Trebuie menţinut în permanență un bun echilibru între frunze şi fructe. Când densitatea plantei este mare, frunzele trebuie eliminate timpuriu.

Plantele
Materialul săditor și data plantării au o mare influență asupra perioadei de recoltare. Plantele în ghiveci sau în placă cu 40 de alveole înrădăcinate toamna se pot coace timpuriu primăvara. Plantele cu rădăcină nudă se vor coace mai târziu, cu perioada de vârf în iulie/august. Plantarea timpurie este posibilă, însă temperatura solului trebuie să fie de minimum 7-8°C. Primăvara, temperatura trebuie să fie de minimum 12°C, altfel plantele trebuie să fie acoperite. Contrar celorlalte soiuri, Florina trebuie să fie plantat destul de superficial. Rizomul plantelor trebuie să fie mereu degajat de pâmânt. Noile tulpini vor creşte de la partea inferioară a rizomului, de unde rezultă riscul sporit de infestare cu mana comună. Pentru cultivarea pe blaturi, recomandăm 6-8 plante per metru liniar.

Condiţii de cultivare
La câteva săptămâni după plantare, primele inflorescenţe trebuie să fie eliminate; cu cât mai curând, cu atât mai bine. După 2 sau 3 săptămâni vor apărea flori noi. În funcţie de dezvoltarea plantei, inflorescența următoare poate fi eliminată. După ce frunzele noi sunt bine dezvoltate, noua inflorescență poate fi păstrată. Dacă frunzele noi se desfac rapid și rămân mici, este indicat să eliminaţi filamentele noi. Stolonii trebuie să fie eliminaţi cel puțin o dată. În cazul culturii în substrat, depinde de densitatea plantei dacă frunzele vechi trebuie să fie eliminate în iulie sau august.

Fertilizarea
Pentru soiul Florina fertilizarea este esențială. Planta nu necesită numai la început un amestec excelent de nutrienți, dar și pe durata completă a sezonului. Temperaturile scăzute ale solului sau nivelurile ridicate ale Ph-ului pot provoca o diminuare a consumului de elemente necesare şi prin urmare pot îngălbeni frunzele (deficiențe de fier și mangan). Plantele pot fi ajutate prin stropirea de microelemente. Pe blaturi, nivelul conductivităţii electrice poate fi uşor mai ridicat în comparaţie cu alte soiuri remontante. Un nivel superior al conductivităţii electrice va creşte calitatea fructului şi va menţine planta mai compactă. Un nivel superior al conductivităţii electrice va îmbunătăți și durata de expunere și gustul fructelor.

Protejarea culturii
Important la acest soi este un tratament preventiv foarte bun împotriva Phytophthora Cactorum (mana comună). Vă sfătuim să mocirliţi plantele înainte de plantare şi să aplicaţi un tratament suplimentar la aproximativ două-trei săptămâni după plantare. Alte boli ce pot apărea sunt putrezirea fructelor datorate ciupercilor Botrytis şi Colletotrichum. Thripsul trage la florile soiului Florina. Florina este rezistent la mucegai.

5Recoltarea şi vânzarea
Recoltarea începe la începutul lui iulie şi va continua constant în august şi septembrie. Filamentele florii sunt lungi și larg întinse, de aceea fructele sunt foarte ușor de cules. Planta va face flori mari, ce vor produce fructe mari. Este posibil ca primele fructe să fie puțin canelate.
Florina produce cu uşurinţă noi filamente, de aceea planta rămâne mereu într-un bun echilibru. Culoarea fructelor este comparabilă cu cea a soiului Elsanta şi nu se va închide în timpul depozitării. Gustul fructelor este proaspăt și bine echilibrat între dulce și acidulat.

Aceste informaţii sunt oferite pe baza experienţelor noastre din trecut cu varietăţile noi. Condiţiile locale determină implementarea efectivă a recomandărilor, pentru care Goossens Flevoplant BV nu este responsabilă. Florina este o varietate protejată a Goossens Flevoplant BV, este interzisă vânzarea de plante sau a părţilor acestora fără autorizaţie.