Capsuni

Goossens Flevoplant BV este lider in Olanda cu privire la cultivarea plantelor de capsuni.
DSC 0760

Telefon:
+31(0)527 251527
Fax:
+31(0)527 253261

e-mail:
info@flevoplant.nl

Inapoi Vivaldi, un giuvaier strălucitor

Vivaldi, un giuvaier strălucitor


Caracteristici:

- Soi de sezon mediu
- Foarte lucios
- Fructe ferme, roşu aprins
- Durata de expunere lungă
- Productiv

Vivaldi este un soi mediu-târziu, cu perioadă de fructificare în iunie, cu fructe lucioase, roşu aprins, cărnoase şi ferme, cu o durată de expunere lungă. Soiul produce fructe atrăgătoare cu gust bun şi care nu se strivesc uşor. Datorită duratei de expunere lungi, soiul este potrivit pentru livrarea pe distanţe mari, fiind o bună alternativă la Sonata în culturi clasice şi cu plante refrigerate. Vivaldi este un soi interesant și pentru producţia estivală programată în straturi înălţate şi sere.

Perioada de înflorire şi recoltare
Calitatea florilor soiului Vivaldi este bună. Florile sunt de dimensiune medie şi produc suficient polen pentru ca procentul de fructe deformate să fie redus. Multe ciorchine de flori tind să se dezvolte simultan, ceea ce poate duce la formarea unor fructe mai mici şi la o perioadă mai scurtă şi mai intensă de recoltare. Ciochinii de flori sunt poziţionaţi în mod normal sub stratul de frunze. Dacă sunt cultivaţi sub iarbă, ciorchinii de flori trebuie să fie suficient de distanţaţi. Perioada de recoltare a soiului Vivaldi este similară cu cea pentru Sonata, în medie cu 2 zile mai devreme.

Calitatea fructului
Vivaldi produce fructe atrăgătoare, medii spre mici, de formă conică, de culoare luminoasă şi lucioase, care sunt suculente şi au un gust plăcut. Fructele generate de soiul Vivaldi sunt puţin mai mici decât cele ale soiului Sonata. Textura fructului este mai clară.

Productivitatea
Productivitatea şi dimensiunea fructelor Vivaldi sunt aproape la fel de bune ca ale soiului Sonata. Fructele sunt uşor de cules spre diferenţă de Sonata. Cultivatorii trebuie să urmărească practici de cultivare ce duc spre o diferenţiere lentă şi uniformă a florii, ceea ce va avea drept rezultat o perioadă de înflorire prelungită şi creşterea ulterioară a dimensiunii medii a fructului.

Vulnerabilitatea la boli
Vivaldi produce o plantă viguroasă şi erectă ce poate deveni susceptibilă la făinare (Sphaerotheca macularis) spre sfârşitul recoltei, deşi până în prezent făinarea nu a fost încă sesizată la fructe. Vivaldi este moderat de rezistent la mana comună (Phytophthora cactorum), precum şi la putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea). Vulnerabilitatea la veştejire (Verticillium dahliae), la arsura bacteriană a frunzelor (Xanthomonas fragariae) şi la antracnoză (Colletotrichum actuatum) nu sunt încă bine cunoscute deoarece aceste boli nu au fost sesizate până în prezent.

Cultivarea până în prezent
Experienţa privind cultivarea soiului Vivaldi este încă relativ limitată, deşi este clar că soiul necesită o răcire sporită, ce ar trebui luată în considerare când este cultivat timpuriu în sezon în tunele sau sere. În acest caz, este necesară o perioadă mai lungă de răcire şi iluminare pe timpul nopţii. Fructele se pot înnegri la temperaturi mai ridicate vara, prin urmare, Vivaldi este cel mai potrivit pentru producţia timpurie în sere şi tunele, sisteme de blaturi şi producţie în sol în aer liber.

Aceste informaţii sunt oferite pe baza experienţelor noastre din trecut cu varietăţile noi. Condiţiile locale determină implementarea efectivă a recomandărilor, pentru care Goossens Flevoplant BV nu este responsabilă. Flair este o varietate protejată a Goossens Flevoplant BV, este interzisă vânzarea de plante sau a părţilor acestora fără autorizaţie.