Capsuni

Goossens Flevoplant BV este lider in Olanda cu privire la cultivarea plantelor de capsuni.
DSC 0760

Telefon:
+31(0)527 251527
Fax:
+31(0)527 253261

e-mail:
info@flevoplant.nl

Inapoi Sonata, combinaţia perfectă între gust şi aspect

Sonata, combinaţia perfectă între gust şi aspect


Caracteristici:

- Soi de sezon mediu
- Uşor de cules
- Gust excelent
- Prezentare aspectuoasă
- ProfitabilSonata este un soi mediu-târziu, cu perioadă de fructificare în iunie, cu fructe ce au calităţi de gust excepţional de bune. Pe lângă gustul bun, punctul forte al soiului Sonata este prezența abundentă de fructe uniforme uşor de cules. Acest lucru face ca Sonata să fie în multe cazuri o alternativă excelentă la Elsanta.

Sonata este potrivit pentru clima mai rece din vestul Europei, cu precădere în nordul Alpilor. În culturile timpurii forţate în sere, Sonata este cel mai frecvent cultivată primăvara prin plantarea de plante proaspete iarna. Deoarece Sonata produce rareori fructe deformate, este un soi foarte potrivit pentru aceast tip de cultură. Sonata este utilizat în aproape toate sistemele de cultură în aer liber.

Calitatea fructului
Sonata produce căpşuni suculente cu gust dulce şi o aromă puternică. Fructul său uniform şi robust are o formă conică şi este de culoare roşu intens, iar în interior roşu deschis. Coroana frumoasă de frunze şi luciul plăcut, ce se menţin chiar şi după stocare, sunt caracteristice soiului. Greutatea medie a fructului este mai mare decât cea a soiului Elsanta. Fructul este ferm, dar câteodată un pic sensibil la strivirea datorată presiunii. Aceasta se poate produce la temperaturi ridicate, dar poate fi ţinută sub control printr-o frecvenţă de culegere adecvată. Căpşunii Sonata sunt destul de rezistenţi la ploaie şi nu se crapă cu uşurinţă.

Perioada de înflorire şi recoltare
Calitatea florilor soiului Sonata este excepţional de bună încă de la începutul sezonului. Deoarece Sonata produce mult polen, procentul de fructe deformate este foarte redus. Perioada de înflorire şi recolta sunt simultane cu cele ale soiului Elsanta. Ca regulă, recolta soiului Sonata este mai bine distribuită. Inflorescenţele rămân de obicei sub frunze. Momentul optim pentru culegere este când fructele au o culoare roşu-portocaliu. După culegerea, fructele continuă să se coloreze, terminând cu o culoare roşu intens.

sonataProductivitatea
În general, productivitatea soiului Sonata este comparabilă cu cea a soiului Elsanta, sau puţin mai bună. Numărul de fructe de primă calitate este clar mai mare. Sonata este uşor de cules deoarece fructele se formează rapid din inflorescenţe. Deoarece munca pentru sortarea fructelor este foarte limitată, reducerea costurilor de recoltare este şi ea mare comparativ cu Elsanta. Forţarea timpurie a culturilor de Sonata nu cauzează aproape deloc pierderi în productivitate şi calitate.

Aceste informaţii sunt oferite pe baza experienţelor noastre din trecut cu varietăţile noi. Condiţiile locale determină implementarea efectivă a recomandărilor, pentru care Goossens Flevoplant BV nu este responsabilă. Flair este o varietate protejată a Goossens Flevoplant BV, este interzisă vânzarea de plante sau a părţilor acestora fără autorizaţie.

Sensibilitatea la boli
Sonata este sensibil la următoarele boli:
- mana comună (Phytophthora cactorum)
- mana căpşunului (Phytophthora fragariae)
Sonata este destul de insensibilă la făinare (Sphaerotheca macularis). Cultivatorii de Sonata trebuie să acorde o atenţie specială manei comune. Pe lângă control, trebuie să fie luate şi măsuri preventive. Din cauza rizomului scurt al soiului Sonata, şi plantarea necesită atenţie. Creşterea va fi împiedicată dacă este plantat prea adânc.

Experienţele de cultivare
Dacă este plantat în august într-un sistem normal de cultură sau ca plantă refrigerată primăvara, Sonata dezvoltă o vegetaţie bogată. Distanţa de plantare de 35 – 40 cm este în multe cazuri indicată. Inflorescenţele sunt adânc ascunse sub frunzişul care protejează florile de îngheţul nocturn târziu şi după aceea, de insolaţie. Stropirea preventivă adecvată împotriva ciupercii Botrytis şi Rhizoctonia este foarte importantă în acel moment. Sonata este potrivit în special pentru cultura timpurie şi pentru utilizarea în primele culturi de şaizeci de zile. Soiul poate fi forţat prin acoperire cu folie de plastic sau prin cultură în tunele de plastic.

Sonata nu este utilizat atât de mult în culturi continue în sere din cauza culorii moderate toamna, în special în perioadele cu intensitate redusă a luminii. Sonata este un soi potrivit pentru forţarea timpurie în seră datorită formării excelente a fructelor şi a nivelului ridicat de producţie. Lipsa aproape completă a fructelor deformate este un mare avantaj în comparaţie cu Elsanta.

Sonata nu este aproape deloc sensibilă la îngheţ şi de aceea este potrivită şi pentru cultivarea în Scandinavia, unde soiul este utilizat pe scară largă. Totuşi, el trebuie să fie acoperit iarna cu strat de lână. Sonata este mai puţin potrivit pentru întârzierea producţiei cu strat de paie.
sontabel
*Scală de la 1-9. Un număr mai mare indică un gust mai bun
fermitate mai mare, durată de expunere mai lungă și vulnerabilitate redusă.

Sonata nu este utilizat atât de mult în culturi continue în seră din cauza culorii moderate toamna, în special în perioadele cu intensitate redusă a luminii. Sonata este un soi potrivit pentru forţarea timpurie în seră datorită formării excelente a fructelor şi nivelului ridicat de producţie.