Capsuni

Goossens Flevoplant BV este lider in Olanda cu privire la cultivarea plantelor de capsuni.
DSC 0760

Telefon:
+31(0)527 251527
Fax:
+31(0)527 253261

e-mail:
info@flevoplant.nl

Inapoi Elsanta, unul dintre cele mai cultivate soiuri

Elsanta, unul dintre cele mai cultivate soiuri

Elsanta
este un soi de căpşună foarte fermă cu o lungă durată de expunere. Productivitatea mare, fermitatea şi lunga durată de expunere fac din Elsanta un soi extrem de potrivit atât pentru cultivator, cât şi pentru comerciant. Fructele mari au un gust bun și o aromă puternică. Elsanta este cultivat în multe părţi din Europa şi pe scară largă.


CALITATEA FRUCTULUI
Elsanta are gust bun şi o aromă puternică. Fructele sunt ferme şi conice de culoare roşu intens. Fructul este roşu înăuntru, însă miezul rămâne alb. Coroana de frunze este ferm ataşată de fruct. Elsanta are o piele rezistentă, ce îl face inesensibil la daunele datorate presiunii, de aceea este foarte potrivit pentru consum proaspăt.

PERIOADA DE ÎNFLORIRE ŞI RECOLTARE
Elsanta este caracterizat prin fructul său robust şi mare cu inflorescenţe lungi şi puternice. Elsanta produce flori destul de mari. Staminele primelor flori sunt deseori puțin mai slabe. Celelalte inflorescenţe au deseori stamine acceptabil până la bine dezvoltate. Perioada de coacere a soiului Elsanta este de lungime medie. Dacă este cultivat în câmp, Elsanta este de obicei cu o zi sau două mai timpuriu decât Sonata. În cazul unei culturi de 60 de zile, recolta este mai concentrată decât cea a soiului Sonata, ale cărui fructele sunt mai mici.

PRODUCTIVITATEA
Productivitatea soiului Elsanta este ridicată spre foarte ridicată. Fructele sunt uşor de cules deoarece sunt robuste şi plantele au inflorescenţe lungi şi puternice. Sepalele mici sunt caracteristice. Procentul de fructe deformate este mai mare decât pentru Sonata, în special dacă este cultivat primăvara devreme. Procentul de fructe de categoria I la Sonata este de asemenea mai mare decât pentru Elsanta.

SENSIBILITATEA LA BOLI
Elsanta este sensibil la următoarele boli:
- veştejire (Verticillium dahliae)
- mana comună (Phytophthora cactorum)
- mana căpşunului (Phytophthora fragariae)
- putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea)
- anthracnoză (Colletotrichum acutatum)
- făinare (Sphaerotheca macularis)

EXPERIENŢELE DE CULTIVARE
Elsanta poate fi utilizat în toate tipurile de culturi, de interior precum şi în exterior, de timpuriu până destul de târziu. Soiul poate fi cultivat bine în grădina de legume. Elsanta este cultivat în multe părţi din Europa. Spre deosebire de alte soiuri, printre care Sonata, Elsanta este sensibil la îngheţ. Din cauza sensibilităţii la veştejire, Elsanta este mai puţin potrivit pentru plantare în solurile în care au fost cultivaţi cartofi sau căpşuni.